امروزه سقط جنین در دنیا رو به افزایش است. از نظر اسلام سقط جنین قتل نفس است و قانون گذاران سقط جنین را ممنوع و برای آن مجازت تعیین کرده اند.
سقط جنین در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است، یعنی قانونگذار این عمل را جرم انگاشته و برای آن مجازات در نظر گرفته است. البته در قانون هیچ تعریفی از سقط جنین وجود ندارد.
در این مقاله به مبحث سقط جنین و مجازات آن می پردازیم.
سقط جنین در قانون ایران
سقط جنین در قانون کشور ما از همان مراحل اولیه استقرار نطفه، قابل مجازات است و ضوابط آن در مواد ۴۸۷ تا ۴۹۳ قانون مجازات اسلامی و همچنین در مواد ۶۲۳ و ۶۲۴ قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است.
قانونگذار برای سقط عمدی جنین، هم مجازات تعزیری و هم پرداخت دیه در نظر گرفته است. یعنی اگر کسی باعث سقط جنین دیگری شود علاوه بر مجازات تعزیری که در قانون آمده موظف به پرداخت دیه هم هست.
سقط جنایی جنین
سقط جنایی، همان سقط غیر قانونی است که معمولاً در مراکز غیر مجاز و به صورت زیر زمینی انجام میشود.
سقط درمانی جنین
سقط درمانی بر اساس شرایط و ضوابطی که در قانون بیان شده، مجاز و قابلیت اجرا شدن دارد.
شرایط سقط جنین درمانی
طبق قانون سقط جنین درمانی مصوب 1384 با شرایطی، مادر مجاز به سقط جنین می باشد :
- بیماری جنین که به علت عقب افتادگی یا ناقص الخلقه بودن موجب حرج مادر است یا بیماری مادر که با تهدید جانی مادر توأم باشد؛ احراز این شرط با تشخیص سه پزشک متخصص و معتمد و با تأیید پزشکی قانونی خواهد بود.
- هنوز روح دمیده نشده باشد یعنی قرار داشتن جنین در مرحله پیش از ولوج روح (چهارماهگی)؛ احراز این شرط بر اساس سونوگرافیهای معتبر دورهای صورت خواهد گرفت.
- رضایت زن، زن باید با حضور در پزشکی قانونی و تکمیل فرم درخواست اعلام رضایت کند. (حضور پدر برای صدور مجوز سقط درمانی، ضرورتی نخواهد داشت)
سقط درمانی تنها تا قبل از اتمام چهارماهگی امکان پذیر است به عبارتی سقط درمانی با تشخیص قطعی سه پزشک متخصص و تایید پزشکی قانونی مبنی بر بیماری جنین که به علت عقب افتادگی یا ناقص الخلقه بودن موجب حرج مادر است یا بیماری مادر که با تهدید جانی مادر توام باشد قبل از ولوج روح با رضایت زن مجاز می باشد و مجازات و مسئولیتی متوجه پزشک نخواهد بود.
این مقاله را نیز بخوانید: کودک آزاری چیست
پرداخت دیه توسط مادر
قانونگذار در هیچ حالتی برای مادر مجازات حبس، جریمه و … پیش بینی نکرده است و در هر حال مادر حتی اگر به عمد و شخصا جنین خود را سقط نماید فقط به پرداخت دیه به پدر محکوم خواهد شد.
پس از چهارماهگی که گفته می شود روح در جنین دمیده شده است، دیه جنین، دیه کامل خواهد بود.
دیه سقط جنین
سقط جنین در قانون مجازات اسلامی طبق ماده ۳۰۶، حتی پس از دمیده شدن روح در آن، قصاص ندارد، اما مرتکب این عمل محکوم به پرداخت دیه و مجازات تعزیری است. ماده ۷۱۶ جزییات دیه سقط جنین را اینگونه بیان میکند:
- نطفهای که در رحم مستقر شده، دو صدم دیه کامل
- علقه که در آن جنین به صورت خون بسته در می آید چهار صدم دیه کامل
- مضغه که در آن جنین به صورت توده گوشتی در می آید شش صدم دیه کامل
- عظام که در آن جنین به صورت استخوان در آمده، اما هنوز گوشت روییده نشده است هشت صدم دیه کامل
- جنینی که گوشت و استخوان بندی آن تمام شده، ولی روح در آن دمیده نشده است یک دهم دیه کامل
- و دیه جنینی که روح در آن دمیده شده است (پس از ۴ ماهگی) اگر پسر باشد، دیه کامل و اگر دختر باشد نصف آن و اگر مشتبه باشد سه چهارم دیه کامل.
مجازات قصاص برای سقط جنین
هر کس عالما و عامدا به واسطه ضرب یا اذیت و آزار زن حامله موجب سقط جنین وی شود علاوه بر پرداخت دیه یا قصاص حسب مورد به حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد
قصاص، مجازات آسیبی است که به مادر وارد شده نه به جنین و در برابر جنین کماکان همان دیه مستقر است.
معاون جرم سقط جنین
کسانی که در ارتکاب این جرم مساعدت یا مشارکت می کنند حال پزشک، ماما یا اشخاص عادی فرقی ندارد قانونگذار آنها را معاون جرم سقط جنین می داند و آنها را نیز قابل مجازات می داند.
در کشور ایران سقط جنین ممنوع است، مگر در صورتی که ادامه بارداری مادر، به مرگ جنین یا مادر منجر شود یا مشکلات جدی برای خانواده ایجاد کند، که در این صورت با دستور مقام قضایی یا درخواست زوجین یا معرفی نامه پزشک معالج تا قبل از چهار ماهگی قابل اجراست.
طبق قانون، سقط جنین قبل از چهار ماهگی امکان پذیر است و مجوز سقط جنین بعد از چهار ماهگی صادر نخواهد شد؛ اما در شرایطی که جان مادر در خطر است، ممکن است پس از چهار ماهگی نیز با توجه به شدت خطر، اجازه سقط صادر گردد.
باید توجه داشت علی رغم برخی تفاسیر، سقط جنین در هیچ حالتی قتل محسوب نشده و نمی تواند مستوجب قصاص نفس شود؛ اما اگر سقط بعد از چهار ماهگی انجام شود، دیه کامل انسان تعیین میشود.
بر اساس گزارش سقط جنین که توسط سازمان بهداشت جهانی منتشر شده است، هیچ کشوری وجود ندارد که در شرایط تهدید خطر جانی برای مادر، سقط را نپذیرد.